| | |
Megnevezés X-Power csoki | ORAC érték / 100 g 59700 |
| Aszalt szilva | 5.770 |
| Gránátalma | 3.307 |
| Mazsola | 2.830 |
| Fekete áfonya | 2.400 |
| Földi szeder | 2.036 |
| Kelkáposzta | 1.770 |
| Tőzegáfonya | 1.750 |
| Fokhagyma | 1.662 |
| Méz | 1.640 |
| Eper | 1.540 |
| Spenót | 1.260 |
| Málna | 1.220 |
| Tök | 1.150 |
| Kelbimbó | 980 |
| Szilva | 949 |
| Párolt spenót | 909 |
| Brokkoli | 890 |
| Cékla | 840 |
| Avokadó | 782 |
| Narancs | 750 |
| Szőlő, piros | 739 |
| Paprika, étkezési | 710 |
| Cseresznye | 670 |
| Kiwi | 610 |
| Szárazbab | 503 |
| Grapefruit | 495 |
| Szőlő, fehér | 460 |
| Veteménybab | 460 |
| Hagyma | 450 |
| Kukorica | 400 |
| Karfiol | 385 |
| Borsó, fagyasztott | 375 |
| Burgonya | 300 |
| Káposzta | 295 |
| Sárgadinnye | 250 |
| Banán | 210 |
| Alma | 207 |
| Répa | 200 |
| Paradicsom | 195 |
| Sárgabarack | 175 |
| Őszibarack | 170 |
|
Napi javasolt ORAC egység
A táplálkozástudósok napi kb. 5.000 ORAC egységnyi élelmiszer
fogyasztását javasolják. Mindazonáltal amikor valaki nagyobb mértékben
van kitéve a szabadgyökök károsító hatásának (sportol, dohányzik,
egészségtelenül táplálkozik stb.), a javasolt ORAC egység a dupláját is
elérheti! Az ORAC teszt forrása
Az élelmiszerek antioxidáns tulajdonságának (ORAC érték) bevizsgálásáért a Brunswick intézet - egy világviszonylatban elismert, független amerikai laboratórium - felelős, amely az antioxidánsok elemzésére specializálódott. |